Иновативна ортопедична шина заменя традиционното гипсиране във Враца

Онлайн заявка
Да Транс - шина

Иновативна ортопедична шина заменя традиционното гипсиране във Враца

ЗА ВИДЕО КЪМ ИНТЕРВЮТО В БНТ НАТИСНЕТЕ ТУК

Ортопеди във Враца успешно заменят традиционното гипсиране при лечение на счупвания на кости на ръцете с иновативна ортопедична шина. Тя е разработена от българска фирма за фармацевтични и медицински изделия. Финансирането е с помощта на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, управлявана от Министерството на икономиката.

Разработката на екзоскелетна шина за обездвижване на горен крайник, заменяща традиционното гипсиране , е уникална и защитена с патент. Тя става възможна с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Георги Джойков – управляващ съдружник във фирма за фармацевтични и медицински изделия: Стойността на проекта е милион и 322 хил. лв., от които 981 хил. лв. безвъзмездно финансиране, 341 хил. лв. самофинансиране.

С проекта се създава автоматизирана система за изработване на обездвижваща ергономична шина. С помощта на евросредствата по оперативната програма фирмата купува 2 специализирани медицински 3Д скенера и 2 широкоформатни 3Д принтера.

Георги Джойков: Със закупената техника предлагаме на българските пациенти уникална за Европа и смело мога да твърдя в световен мащаб услуга

Кога един пациент може да се възползва от иновативната шина, преценяват ортопедите.

Георги Джойков: След заснемане на биометричните данни на пациента от 3Д-скенера, информацията постъпва в 3Д принтера, който в рамките на деня изработва абсолютно индивидуална и много удобна шина от 2 части, която впоследствие ортопедът монтира със специализирани титаниеви винтове.

Шината се изработва индивидуално за всеки пациент и е биологично разградима.

Георги Джойков: Не предизвиква никакви алергии. Не задушава кожата, не предизвиква различни видове екземи. Материалът е такъв, че всъщност може да се мокри.

С изпълнението на проекта по оперативна програма” Иновации и конкурентоспособност” фирмата е увеличила пазарния си дял . Реализирала е стабилен прираст на приходите

Георги Джойков: С внедряването на новата технология в нашата фирма се наложи да преквалифицираме част от персонала и всъщност – да, постоянно да обучаваме нови и нови ортопеди, които да могат в своята дейност да приложат този иновативен начин за обездвижване на своите пациенти.

От фирмата имат амбицията да доразвият иновативната си технология.

 

Споделете в социалните мрежи

datrans